
Herken je het volgende?

Omdat Zoekmachineoptimalisatie of SEO een zeer ruim begrip is, vertellen we graag wat meer over deze belangrijke techniek in het gebied van online marketing.
Eén van de meest belangrijke én tevens moeilijkste aspecten van zoekmachine optimalisatie is link-building of het bouwen van links naar jouw website. “The network always wins”: Hoe meer websites over jouw site praten, hoe belangrijker Google jou gaat vinden. Dit is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Natuurlijk is de reputatie van de website die naar jou linkt heel belangrijk, daarom heeft het geen zin om jouw link om het even waar te plaatsen. Verkoop jij exclusieve keukenmessen? Dan is het misschien interessant om vermeld te worden op een blog van een bekende chef of influencer. Uiteraard is de kans groot dat de andere website of persoon een tegenprestatie verwacht.
Er worden natuurlijk ook veel links gekocht: Iemand heeft een domein met autoriteit en verkoopt plekjes op dit domein om je link op te zetten. Hoewel je moet opletten voor spamsites die je score net naar beneden kunnen halen is het zorgvuldig uitkiezen van betalende backlinks een beproefde techniek om je ranking te verbeteren.
Een ander voorbeeld van low hanging fruit zijn lokale indexen of directories. Denk aan de Gouden Gids of BSearch, een bedrijvengids. Veel van deze aanbieders hebben een gratis optie om je bedrijf en website op te nemen in hun bestand. Zeker voor lokale activiteiten kan dit zeer interessant zijn.
Je zou het bijna vergeten maar relevante inhoud of content is enorm belangrijk. Het is een ding om zoektermen in je tekst te verwerken maar het is wel zaak dat de bezoeker ook wel een antwoord vindt op zijn of haar vraag. Naast duidelijke inhoud, is het dus belangrijk om teksten goed te structureren en te werken met een duidelijk structuur op basis van h-tags.
Maar hoe weet je nu welke teksten of artikels je moet schrijven? Om deze vraag te beantwoorden zullen we steeds voorstellen om een zoekwoordenonderzoek of keyword research uit te voeren. Op deze manier krijgen we een overzicht naar wat surfers zoeken, hoe competitief bepaalde zoekwoorden zijn en die de concurrentie is. Op basis van dit onderzoek kunnen we een content strategy en sitestructuur uitwerken. Aangezien Rome niet op een dag gebouwd is, is een website dat ook niet.
Door het plaatsen van de juiste prioriteit in de content strategy kan een site door de weken of maanden heen zo optimaal mogelijk ontwikkeld worden.
Een niche in zoekmachine optimalisatie is local SEO. Dit is specifiek interessant voor bedrijven en professionals die een fysieke winkel hebben of actief zijn in een bepaalde regio. Door op verschillende platformen (bv. Google My Business) profielen aan te maken en deze te linken met je website kan je jezelf beter zichtbaar maken op de lokale markt. Door jezelf op Google Maps of Bing Maps te zetten, kan je zaak met vrij weinig moeite opvallen voor mensen die in de buurt zijn.
Door je werkgebied, provincie of gemeente mee op te nemen in je contact strategy kan je specifiek scoren op zoekquery’s uit je buurt. Een voorbeeld uit een echte case: “Badkamer renovatie” is een moeilijke zoekterm om in gans België mee te scoren: Er is namelijk al zoveel concurrentie, die ook allemaal aan zoekmachine optimalisatie doen. Het kan ook minder interessant zijn om gevonden te worden 100 km van je werkgebied…“Badkamer renovatie Antwerpen”, daarentegen, daar is de concurrentie al wat minder hard.
Door de regio of gemeente mee te nemen in de inhoud van de site, maak je aan de zoekmachines duidelijk dat jouw site interessanter is voor mensen die Googlen vanuit Antwerpen of omgeving, of specifiek zoeken naar een vakman in hun gemeente.
- Kwalitatieve inhoud
- Backlinks
- Website snelheid
- Mobiel
- Domain authority
- Zoekwoorden
- Veiligheid
- Gebruikerservaring
- Authentiek
Zelfs al bestaat er veel onenigheid over deze factor, content blijft steeds king. Zelfs al zou dit niet de meest belangrijke factor zijn om te scoren, dan nog is het belangrijk dat je bezoekers vinden wat ze zoeken op je pagina. Hou daarom je inhoud authentiek, boeiend en natuurlijk. Vermijd het schaamteloos kopiëren van andermans inhoud, maar doe je eigen research. - Up-to-date
Als het relevant is, zorg ervoor dat je inhoud ook up-to-date is. Vermeld dan ook de datum boven of in je artikel, of in je titel. Het is geweten dat Google nieuwere of geüpdatete inhoud prefereert boven oudere. - Lengte
Het aantal woorden of de lengte van een artikel of pagina is bepalend voor de score die Google toekent aan je pagina. De sweet spot zou net onder 2000 woorden liggen.
- Kwalitatieve backlinks
Backlinks zijn zonder veel discussie ranking factor 1 of 2 in de wereld van SEO. Hoe meer links naar jouw website vanuit andere websites met een goede reputatie of ‘authority’, hoe hoger Google jouw site zal gaan ranken voor relevante zoekwoorden. Het bouwen van backlinks kan zeer tijdrovend zijn. Je kan ook backlinks kopen, maar hier is wel enige voorzichtigheid geboden: Je wilt ook niet dat je er een link naar jouw website eindigt op een spam-site die gepenaliseerd wordt door de zoekmachines. Omdat het ‘bouwen’ van backlinks een echte niche is, wordt het vaak uitbesteed aan externe bureaus die enkel dat doen. Bij Stormlabs werken we enkel met betrouwbare partners uit de Benelux om te vermijden dat onze klanten op spamsites belanden. Daarnaast bouwen we ook voor een stuk onze eigen backlinks. Hoeveel backlinks je site nodig heeft is moeilijk te zeggen is ook heel afhankelijk van de concurrentie en de zoekwoorden.
- Voldoende snel
Hoe trager je website laadt, hoe sneller mensen afhaken en terugkeren naar de zoekpagina van Google. Je zou ervan versteld staan hoe weinig geduld mensen hebben ;-). Nu, een belangrijke kanttekening is dat je site niet perse sneller moet laden als die van je concurrent om beter te scoren. Het is eerder een soort maximum tijd waar je best onder zit. Een goede maatstaf is 2.5 seconden. Voor meer tips & tricks over hoe je je snelheid kan verbeter kan je lezen in dit blogartikel. Wanneer je WordPress gebruikt, is de optimalisatie voor snelheid heel belangrijk. WordPress mag dan wel een zeer open en uitbreidbaar systeem zijn, het wordt snel traag wanneer je veel plugins begint te gebruiken.
- Mobile first
Anno 2025 moeten we natuurlijk niet vertellen dat je website ‘mobile friendly’ moet zijn. Wie zich de opkomst van de smartphone herinnert, kent het fenomeen nog van een desktop-site die zich in miniscule lettertjes op je scherm van je blinkende iPhone 3G probeerde proppen. Met gezucht, gezoom en veel klikken op de verkeerde dingen tot gevolg. Gelukkig heeft het grootste deel van het internet zich intussen aangepast aan onze hedendaagse toestellen. Het gaat zo ver dat Google zich baseert op je mobiele site om te indexeren. Zorg er dus voor dat je mobiele site voldoende snel is en goed bruikbaar is voor je mobiele bezoekers.
- Authoriteit
Domain authority of DA is een officieuze score, origineel uitgevonden door SEO bedrijf Moz. Daarom wordt deze score ook niet gebruikt door Google, of een andere zoekmachine, als zitten er wel gelijkaardige factoren in het geheime algoritme. DA geeft je wel een goede indicatie over hoe sterk je domeinnaam in de schoenen staat. Domain authority kan je verbeteren door op de andere ranking factoren te werken, en dan vooral backlinks en content. Het is dus eerder een gevolg van je inspanningen dan een doel op zich. Wanneer je een nieuw domein koopt zal de DA dus laag of zelfs 0 zijn. Na een tijdje zal je DA vanzelf lichtjes stijgen, omdat de zoekmachines gezien hebben dat je geen eendagsvlieg bent. Een site die veel spam bevat of zelfs malware zal zijn DA drastisch zien dalen. DA is daarom niet enkel belangrijk voor je eigen site, maar ook om te bepalen op welke andere websites je je link wilt plaatsen.
- Teksten
Goede inhoud schrijven is één ding, maar die inhoud gevonden laten worden is afhankelijk van hoe goed je relevante zoekwoorden in je teksten verwerkt. Het heeft geen zin om een zoekwoord 20 keer te herhalen in een tekst van 500 woorden, en teveel hetzelfde woord herhalen kan zelf als spammerig aanzien worden (keyword stuffing heet dit). Het gebruik van zoekwoorden in titels en een gestructureerde tekst schijven is daarom van belang. - URL’s
Het gebruik van zoekwoorden in de URL van je pagina is zeer belangrijk. Een plugin zoals RankMath kan je hierbij helpen. Op deze pagina hebben we daarom ook zoekwoorden als ‘seo’ en ‘zoekmachineoptimalisatie’ in de url opgenomen omdat dit natuurlijk hét onderwerp is. - Links
Wanneer er extern een link naar je website wordt gevonden op een andere site zal Google ook kijken naar de tekst (anchor text) van die link. Dit is dus de onderlijnde tekst waar je op kan klikken. Wanneer iemand dus een link naar jouw website of pagina plaats kan je dus vragen om bepaalde relevante zoekwoorden mee op te nemen in de tekst. Zo kan de zoekmachine ook beter inschatten waarover jouw pagina gaat.
- HTTPS
Een beetje overbodig geworden om deze hier te vernoemen in deze tijden, maar nefast als dit niet in orde is: https. Een beveiligde verbinding is gewoon verplicht geworden, zelfs al zijn er geen gevoelige gegevens op je website. De meeste webhosting bedrijven bieden gratis een SSL-certificaat aan en via Let’s Encrypt kan je ook gratis een certificaat aanvragen. Voor sommige bedrijven is het interessanter om een certificaat aan te kopen, maar meestal is een gratis certificaat prima.
- CTR
De Click-Through-Rate geeft zoekmachines een goed idee over hoe aantrekkelijk je pagina is in de resultaten. Als een zoekmachine jouw website in de resultaten opneemt en de gebruiker klikt er effectief op, dan is dit voor de zoekmachine een goede indicatie dat jouw pagina relevant is voor het zoekwoord dat de gebruiker ingegeven heeft. Hoe beter de CTR, hoe hoger je zal staan in de resultaten - Bounce rate
Een bounce is wanneer een bezoeker op jouw link geklikt heeft in de zoekresultaten, maar onmiddellijk weer vertrekt. Dat kan zijn omdat je pagina toch niet relevant is voor wat de gebruiker zoekt. Daarom is het belangrijk dat je zoekwoorden en inhoud afgestemd is op de intentie (search intent) van de gebruiker. Een hoge bounce rate is slecht voor je score. - Dwell Time
Dwell time duidt op de tijd die een gebruiker spendeert op je website. Een zoekmachine kan dit meten door te kijken hoe lang het duurt totdat de gebruiker terug keert naar de zoekresultaten. Duurt dit lang, of keert de gebruiker helemaal niet terug, Dan kan een zoekmachine concluderen dat jouw pagina het antwoord bood op de vraag van de gebruiker.






