Waarom een website maken met WordPress nog steeds de beste keuze is

De belangrijkste redenen om een website of webshop te laten maken bespraken we hier al.

Maar waarom WordPress in 2023? WordPress is al even onder ons, met eerste versies in 2003, en de eerste stabiele versie in 2004. In IT termen is dit een eeuwigheid. Wie kan zich nog voorstellen hoe het web er in 2004 uitzag? Waarom nog kiezen voor WordPress anno 2023, is WordPress ondertussen geen dinosaurus en met uitsterven bedreigt, evenals de onderliggende technologie-stack? 

Zijn er dan geen betere oplossingen vandaag  voorhanden? Waarom WordPress kiezen in 2023?

“Ik lees toch veel over Wix, Shopify of Squarespace, waar ik gewoon zelf mijn website kan bouwen?”, zal je misschien denken. 

In dit artikel leggen wij je uit waarom wij in de meeste gevallen voor WordPress of Woocommerce kiezen voor onze websites. Heb jij al geïnvesteerd in een andere technologie of product? Geen stress, wij zijn niet vies van andere technologieën.

Disclaimer: De hieronder besproken producten evolueren constant, het kan dus zijn dat bepaalde voordelen of nadelen die hieronder beschreven zijn, niet meer 100% kloppen op het moment dat je dit leest. Merk je dat er iets niet klopt? Laat het dan even weten.

2. WordPress in 2023

WordPress is gedurende de jaren getransformeerd van een eenvoudige blogsoftware naar een volledig Content Management Systeem met alle denkbare functionaliteiten. In 20 jaar tijd heeft het de absolute leiderspositie als websitesoftware stevig in handen. Naar schatting 810 miljoen websites draaien op WordPress in 2023. Dat is 34% van het internet! Als CMS heeft het ongeveer 62% marktaandeel! Dankzij een combinatie van gebruiksvriendelijkheid, functionaliteit en uitbreidbaarheid is het de uitgelezen keuze om een website mee op te bouwen. En bovenal, de software van WordPress is open-source en gratis! Maar, dit heeft ook nadelen: Door het grote marktaandeel loopt WordPress natuurlijk ook behoorlijk in de kijker bij hackers en mensen met minder goede bedoelingen, daarover later meer..

Waar de basisfunctionaliteit van WordPress eindigt, daar beginnen de plugins. Deze plugins, zowel gratis als betalend, breiden de functionaliteit uit van WordPress. Denk bv. aan een boekingssysteem, formulieren, ledenmodule, zoekmachine-integratie en ga zo maar door. Voor zowat alle denkbare functies bestaat wel een plugin. Bestaat het toch niet, heb jij bijvoorbeeld een heel specifieke nood aan bepaalde functionaliteit? Dan kan deze op maat gemaakt worden door een WordPress ontwikkelaar, zoals we bij Stormlabs ook doen.

Waarom WordPress website maken in 2023?

3. WordPress vs Wix vs Squarespace vs Shopify vs Drupal

Stormlabs maakt al websites sinds 2014, daarvoor ook in studentendienstverband. In die tijd hebben we gewerkt met verschillende technologieën. Drupal, WordPress en gewoon PHP en HTML/CSS. WordPress bleek na enkele jaren toch de winnaar, in gebruiksgemak en de tijd die nodig is om een goede site te maken. Maar sinds enkele jaren zijn websitesbuilders zoals Squarespace en Wix naar voren gekomen. Deze builders laten je toe om als leek alles zelf te doen. Je moet helemaal niets afweten van code, servers, hosting etc. Ook telecomoperatoren en webhostingbedrijven bieden tegenwoordig vaak hun eigen builders aan.

We gaan hieronder geen gedetailleerde vergelijking maken tussen de verschillende features en plans van deze spelers, dat zou ons te ver leiden, maar ze hebben wel één ding gemeen: je bouwt een website met hun tools en software, die draait op hun omgeving, met alle voordelen en nadelen die daaraan verbonden zijn, voor zolang dat jij (maandelijks) betaalt. Het is een gesloten systeem, wat men SaaS, Software as a Service noemt, of in dit geval, Website as a Service.

Dit in tegenstelling tot de meer hands-on aanpak wanneer we WordPress, Drupal, Joomla! of een ander open-source systeem gaan gebruiken. Op deze manier gaan we zelf de code laten draaien op een server. Dit brengt meer verantwoordelijkheid met zich mee, maar ook veel meer vrijheid. Je draait je eigen versie van de code, dus je kan helemaal zelf bepalen welke functionaliteit je gebruikt en je kan bijna alles aanpassen naar eigen wens. Deze code is ook ‘portable’, je kan perfect naar een andere dienstverlener of hosting overstappen zonder opnieuw te moeten starten. Ben je bijvoorbeeld niet tevreden over je betaalprovider? Dan kan je probleemloos overstappen op een andere. Heb je nood aan een heel specifieke toepassing voor jouw business? Dan kan dit met deze aanpak perfect op maat gemaakt worden.

3.1 Wix

We beginnen met Wix, één van de meest populaire ‘website as a service’ platformen van het moment. Op dit platform kan iedereen snel en gemakkelijk een website bouwen, geen technische kennis vereist. Alles verloopt via een drag-and-drop interface en Wix zorgt voor de rest. In ruil voor een maandelijkse fee, wordt je website gehost bovenop het Wix platform. Afhankelijk van welke functionaliteiten je wil, betaal je maandelijkse meer of minder. Wil jij zoekmachineoptimalisatie of analytics, dan betaal je daarvoor extra, wil je betalingen via je site laten lopen, betaal je hiervoor bij… Bij Wix betaal je op moment van schrijven van dit artikel tussen de € 5.5 en de € 44 per maand, afhankelijk van de mogelijkheden die je wilt. Hierbij moet je natuurlijk nog de kostprijs voor het ontwikkelen van de site tellen, tenzij je dit zelf gaat doen.

Wix logo

Waar Wix sterk in is, is het gemak waarmee je een site kan lanceren, zelfs zonder design-ervaring. Er is onder andere een AI tool die een thema voor je site genereert op basis van enkele vragen en antwoorden. Zeker handig voor bedrijven en individuen die nog geen huisstijl of design voor ogen hebben. Wel opletten, want eens je een thema gekozen hebt, kan je het nadien niet meer veranderen! Over thema’s gesproken, er zijn meer dan 800 thema’s om van te starten. Dat klinkt veel, maar voor WordPress zijn er meer dan 10000 thema’s beschikbaar, al zijn die niet allemaal even kwalitatief. 

We lezen ook dat veel Wix thema’s wat gedateerd zijn tov andere diensten zoals Squarespace.Wil je speciale functionaliteiten in je site, dan moet je op voorhand kijken of dat kan in Wix. Wix heeft ook een app store, waar je uitbreidingen kan kopen van derde partijen, daar kan je best veel functionaliteit vinden, maar het aanbod is een pak minder uitgebreid tegenover de zee aan plugins die je bij WordPress kan vinden. 

Onze conclusie is dat Wix zeker een goede tool kan zijn voor niet al te grote project. Maar er zijn ook een aantal redenen om niet te kiezen voor Wix: zo zit je vast aan de thema’s die Wix ter beschikking stelt, kan je deze achteraf niet meer wijzigen. Je bent ook afhankelijk van Wix voor alle features, toeters en bellen die je op je site wilt. En mocht je ooit willen overstappen naar een andere websiteprovider, dan zal je helemaal vanaf nul moeten beginnen. Ook kan de manier waarop Wix zijn editor werkt, leiden tot vervelende lay-out problemen tussen verschillende devices (responsive).

We hebben zelf al hands-on ervaring met Wix en de editor vinden we eigenlijk het grootste minpunt aan Wix: heel handig voor een beginner die graag met drag & drop werkt en alles tot op de pixel kan aanpassen, maar voor een geoefende webdesigner die graag gestructureerd te werk gaat en een bepaalde stijl uniform doorheen de site wil doortrekken is deze editor verre van ideaal…

3.2 Squarespace

Squarespace is heel vergelijkbaar met Wix, in de zin dat het model erachter ongeveer hetzelfde is. Jij betaalt een maandelijkse fee en Squarespace zorgt voor de software en de hosting van jouw website. Er zijn wel wat verschillen tussen de twee. Zo zit er bij Squarespace meer structuur in de pagina-bouwer dan bij Wix, dit gaat dan weer ten koste aan de aanpasbaarheid van je website. Ook de keuze van templates/thema’s is beperkter bij Squarespace, al is de kwaliteit hiervan over het algemeen veel beter. Hierdoor zal je bij Squarespace minder last hebben van lay-out issues. Qua lay-out en templates wint Squarespace het van Wix.

Kijken we naar de mogelijkheiden, of features van de website, dan zit je bij Squarespace ook beter dan bij Wix. Uit de app store van Wix kan je verschillende extra functies halen. Bij Squarespace zal je je dan moeten richten naar derde partijen. De mogelijkheden of features bij Squarespace, hoewel dat er minder zijn, zijn vaak wel meer compleet of gebruiksvriendelijker tegenover Squarespace. 

Squarespace logo

Conclusie: Squarespace biedt zowel minder thema’s als functies aan, maar ze plaatsen kwaliteit wel boven kwantiteit. Wil je dus met beperkte technische kennis toch snel een mooie website opzetten, dan is Squarespace een goede keuze. De thema’s zijn mooier, moderner en de editor is gebruiksvriendelijker en gestructureerder tegenover Wix. Net zoals bij Wix heb je bij Squarespace een vendor lock-in, wat wil zeggen dat je niet zomaar kan overstappen naar een andere dienst, je moet je website dan helemaal vanaf nul opbouwen. De kostprijs van Squarespace is vergelijkbaar met die van Wix, met verschillen tussen verschillende ‘plans’ en features.

3.3 Shopify

Zoals de naam al doet vermoeden, focust Shopify zich op e-commerce, webshops dus. Wix en Squarespace bieden ook ecommerce features aan, maar Shopify loopt hier mijlenver voor. Shopify focust zich al vanaf de oprichting in 2006 puur op webshops en e-commerce, waar Wix en Squarespace een breder doelpubliek bedienen. Als grote of uitbreidende webshop zal je snel tegen de limieten van Wix en Squarespace aanlopen. Dan komen Shopify en Woocommerce, de meest populaire webshop plugin voor WordPress, op de proppen. Aangezien we appelen met appelen willen vergelijken, is het interessanter om Shopify en Woocommerce te vergelijken.

Shopify is op dit moment veruit het populairste e-commerce platform. Omdat het zich al van bij het begin openstelde naar andere ontwikkelaars, heeft het een bloeiende app store. Alle denkbare e-commerce functionaliteit is te vinden. Als we het puur over webshops hebben, valt er eigenlijk weinig op te merken aan Shopify.

Shopify logo

Maar de hoge specialisatie van Shopify heeft ook zijn nadelen. Zo kan de site-editor niet tippen aan die van WordPress, Wix of Squarespace. En als je website naast een webshop ook nog veel andere content bevat, zoals informatie, gallerijen, formulieren… dan het wel knap lastig gaan worden met Shopify. Men adviseert daarom soms ook om de webshop in Shopify te draaien, en de rest van de website op een ander systeem, zoals WordPress.

Verder is Shopify ook best prijzig, met prijzen tussen € 32 en € 384 per maand knabbelt het stevig aan de marge van kleinere shops. Daarnaast betaal je ook transactiekosten gaande van 1.6% tot 2% + € 0.25 per transactie. Kijken we naar betaling met Bancontact dan betaal je hier bij Woocommerce met Mollie als betaalprovider slechts € 0.39 per transactie. Toch niet te verwaarlozen.

3.4 Drupal

Drupal is een heel ander verhaal. Net zoals WordPress is het een open source project. Dat wil zeggen dat we zelf de code downloaden en op een server laten draaien. Daarom is het zoals WordPress compleet aanpasbaar en naar wens aan te passen. Drupal lijkt met zijn 3.2% marktaandeel een kleine speler, tegenover de 62% van WordPress. Maar vergeet niet dat 44 % van de CMS markt bestaat uit maatoplossingen. Drupal is een product van Belgische bodem. Het is het geesteskind van Dries Buytaert die het systeem schreef tijdens zijn tijd aan de Universiteit Antwerpen. 

Wat maakt Drupal anders dan WordPress? Drupal is een heel modulair systeem en werkt grotendeels door configuratie van de verschillende modules. Het is zeer geschikt om op maat geschreven code aan te hangen en heel specifieke of complexe use-cases uit te werken. Denk bijvoorbeeld aan een klantenzone waar jouw klanten hun facturen, contracten en diensten kunnen managen. Dat maakt Drupal een populaire keuze als B2C platform als het allemaal wat complexer wordt.

Drupal heeft een zeer steile leercurve en de meeste functionaliteit komt ook niet out-of-the-box maar door het configureren en aaneenschakelen van verschillende modules. Drupal heeft bijvoorbeeld geen visuele editor die standaard erbij komt. Ook heeft Drupal de neiging om log te zijn door de vele configuratieopties en workflows. Het ecosysteem van modules of plugins is ook veel kleiner dan die van WordPress. Maar, met log bedoelen we niet traag, want een Drupal site kan veel lichter zijn dan een WordPress site omdat er minder ‘bloat’ inzit. Daartegenover staat wel dat er veel meer maatwerk en codering zal moeten gebeuren… 

Drupal logo

3.5 Joomla!

Kort door de bocht is Joomla! een mix tussen WordPress en Drupal. Het bevat zeer veel configuratieopties, maar is minder overweldigend en technisch tegenover Drupal. Een aantal voordelen zijn het geavanceerde gebruikersbeheer en ondersteuning voor verschillende talen. Toch is de populariteit van Joomla! al jaren gestaag aan het afnemen. Nochtans is het een goede keuze voor websites met gebruikersportalen of communities voor mensen die weinig of geen programmeerervaring hebben. 

Ook hier is de leercurve steiler dan WordPress, Wix of Squarespace maar krijg je hiervoor meer vrijheid in de plaats. 

joomla logo 5

4. Waarom voor WordPress kiezen?

De technologie

Even technisch: WordPress draait op een klassieke stack of omgeving: Een webserver (Apache, Nginx of Litespeed) die PHP draait met een MySQL of MariaDB als database. Beproefde technologie, PHP is uitgebracht in 1995! Beproefd kan ook gelezen worden als ‘verouderd’, het klopt dat een PHP-stack niet de meest moderne aanpak is, maar het is wel perfect geschikt voor wat WordPress moet doen. Daarnaast is het dé standaard die door webhosting bedrijven aangeboden wordt, wat dan weer de operationele prijs drukt. PHP heeft de reputatie om trager te zijn dan nieuwe programmeertalen, maar dat is makkelijk op te lossen door het gebruik van cachingmechanismen. 

WordPress zelf is modulair opgebouwd, dat wil zeggen de standaard functionaliteit relatief gemakkelijk uitgebreid kan worden door middel van plugins en aangepaste code. Dit geldt ook voor Drupal en Joomla! maar het aanbod van plugins en de gebruiksvriendelijkheid maken van WordPress de onbetwiste leider in de CMS markt.

Hier moet wel één grote kanttekening bij gemaakt worden: Door de immense populariteit is het ook het geliefkoosd doelwit van hackers. Alle websites die WordPress draaien gebruiken natuurlijk voor een groot deel dezelfde code. Dat wil zeggen dat wanneer er een kwetsbaarheid ontdekt wordt in deze code, meteen een groot deel van de websites online potentieel aangevallen kunnen worden. Het risico op hacking kan weliswaar tot een minimum herleid worden door het installeren van beveiligingsplugins en door het regelmatig updaten van de site en de bijhorende code. Door de grote community worden bugs en kwetsbaarheiden ook heel snel opgelost. Joomla! kent bijvoorbeeld procentueel gezien meer gehackte of geïnfecteerde websites op het internet dan WordPress.

Hoe WordPress je SEO kan verbeteren

Los van alle mogelijkheden van de verschillende platformen, heeft WordPress nog een paar troeven in handen als je gaat vergelijken met website-builders, namelijk SEO. Zoekmachineoptimalisatie of SEO is wellicht het belangrijkste aspect van een succesvolle website bouwen. Met WordPress heb je ongelimiteerde controle over hoe en wat je rond SEO gaan aanpakken. Er zijn verschillende grote plugins op de markt, zoals Yoast!, AIOSEO of RankMath, en daarnaast zijn er verschillende tools om meta-beschrijvingen en sitemaps te maken en bewerken. Dit kan natuurlijk overweldigend zijn voor de doorsnee gebruiker, daarvoor is Stormlabs er, maar je krijgt veel meer mogelijkheden dan bij Wix, Shopify of Squarespace, waar je overgeleverd bent aan de ingebouwde tools van het platform. Die zijn trouwens helemaal niet slecht en best wel gebruiksvriendelijk. Maar als je echt in het SEO ‘rabbit hole’ gaat duiken en meer geavanceerde hulpmiddelen nodig hebt, dan komen de limitaties snel naar boven.

Met WordPress kan je zelf bepalen met welke tools je gaat werken en hoe diep je wil gaan op vlak van SEO. 

5. Waarom voor Stormlabs kiezen een duurzame keuze is

Bij Stormlabs kiezen we steeds voor het systeem dat het beste bij jou past, in functie van de vereisten. Voor de meeste projecten verkiezen we WordPress, door zijn veelzijdigheid en gebruiksgemak is het ook vaak de logische keuze. Dat neemt niet weg dat we ook met andere systemen aan de slag kunnen, als zou blijken dat dit beter zou werken. Stormlabs denkt mee met jouw bedrijf en stelt pro-actief actiepunten en opportuniteiten voor.

Wij geloven ook in de kracht van Open Source software. Dankzij Open Source software staan we waar we vandaag staan. Nagenoeg elk toestel dat we vandaag vastnemen heeft componenten van open source in zich. Daarnaast geeft de transparante code ons enorm veel vrijheid en creatieve mogelijkheden.

Als digital nomads en grote natuurliefhebbers denkt Stormlabs ook mee aan het klimaat, zo streeft het datacenter van onze webhosting er naar om in 2030 volledig CO2-neutraal te zijn.

Eerlijk gezegd maakt het niet zoveel uit welke software of technologie gebruikt wordt, het is het team achter de knoppen die ervoor zorgt dat een site aantrekkelijk, snel is en vooral gevonden wordt op het internet. Net zoals bij vaklui is kennis en kunde even belangrijk als het gereedschap. Eén ding kunnen we je vertellen: Bij Stormlabs zit je voor jaren goed.