Wat kost een website per maand?

Een website is een essentieel onderdeel van het digitale gezicht van uw bedrijf. Maar net zoals een fysieke winkel kosten met zich meebrengt voor onderhoud, licht, warmte en aanpassingen, zijn er ook doorlopende kosten verbonden aan het bezit van een website en het onderhoud van een website, wil je dat deze efficient blijft. Deze kosten variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de complexiteit van uw site, het verkeer en uw specifieke behoeften. Op onze site vind je transparante prijzen voor websites, aanpassingen en onderhoud. Maar een extra blogpost lijkt ons aan de orde, om uit te leggen waarin de kosten liggen voor het uitbaten van een website, en hoe je deze investering laat renderen.

Hosting

Een van de belangrijkste kosten van een website is de hosting. Dit zijn de kosten om uw website op het internet te plaatsen en beschikbaar te houden voor uw bezoekers. Afhankelijk van de omvang van uw website en de hoeveelheid verkeer die deze genereert, kan de prijs voor hosting variëren. Bij Stormlabs zitten de kosten van de hosting inbegrepen in het onderhoudscontract. De hosting is in feite de huurprijs voor de server, die bij het webhostingbedrijf staat, waarop de software draait die de scripts (van oa WordPress) uitvoert en je website op het scherm tovert. Hoe meer toeters en bellen jouw website heeft, hoe meer rekenkracht en geheugen deze server nodig heeft om jouw website vlot te laten draaien. Mispak je dus zeker niet aan de discount-pakketten die je online kan vinden en jouw website draaien voor enkele euro’s per maand of zelfs minder! Deze pakketten hebben vaak onvoldoende rekenkracht en geheugen om een WordPress website te draaien. Bij Stormlabs werken we al sinds 2014 samen met Web-oké, deze Nederlandse webhoster voorziet ons van prima service en draagt duurzaamheid hoog in het vaandel.

Wat? Je website online houden
Hoeveel?
Maandelijkse kost: € 10 – 25

Updates

Om ervoor te zorgen dat uw website soepel blijft draaien en up-to-date blijft met de nieuwste technologieën en beveiligingsnormen, zijn regelmatige updates noodzakelijk. De kosten voor deze updates kunnen variëren, afhankelijk van de complexiteit van de updates en de frequentie waarmee ze nodig zijn. Daarom zit ook deze kost bij ons inbegrepen in je onderhoudscontract, zo komt niemand voor verrassingen te staan. De ene maand is er wat meer werk, de andere wat minder. De updates zijn waarschijnlijk de grootste kostenpost bij het runnen van een website met een CMS (Content Management System) zoals WordPress. 

Hoewel WordPress anno 2023 het updateproces zeer eenvoudig heeft gemaakt, moet dit minstens tweewekelijks uitgevoerd worden. Bij grote updates dient eerst een backup gemaakt te worden. Achteraf moeten we  bepaalde functionaliteit opnieuw testen. Helaas gebeurt het ook dat bepaalde layout-problemen ontstaan door een fout in een nieuwe versie? Waarom dan überhaupt updaten? Via updates haal je niet alleen nieuwe functionaliteiten binnen, maar hou je vooral hackers buiten. Vaak worden beveiligingslekken ontdekt en gedicht in updates. Door de populariteit van WordPress trekken zulke websites natuurlijk ook mensen aan met minder goede bedoelingen. Waarom dan voor WordPress kiezen? Dat lees je hier

Wat? Plugins updaten
Maandelijkse kost: € 50, reken op een veelvoud wanneer een update een probleem veroorzaakt.

Beveiligen

Updaten is een deel van beveiligen maar daar stopt het verhaal helemaal niet. Het beschermen van je website tegen malware, hackers en andere bedreigingen is essentieel om de veiligheid van uw gegevens en die van jouw klanten te waarborgen. Naast het kapen van je homepage wil je ook niet het nieuws halen met hoe je klantengegevens in de handen van hackers zijn gekomen. Wist je trouwens dat je volgens de GDPR-wetgeving afdoende maatregelen moet treffen om de gegevens van jouw klanten te beschermen? 

Bij Stormlabs hanteren we verschillende linies van verdediging tegen hackers. De eerste is Cloudflare, een dienst die tussen de bezoekers en de website zelf staat. De tweede laag is een beveiligingsplugin op WordPress die pogingen om in te breken tegenhoudt en ons in kennis stelt wanneer we een dringende update moeten uitvoeren. De derde laag is de antivirus/antimalware tool die onze webhoster sinds 2023 op al zijn servers gebruikt. We kunnen trots zeggen dat sinds 2014 geen enkele site gehackt is. Maar helaas hebben we wel al een paar keer moeten ingrijpen om dit te vermijden.

Wat? Je website beveiligen tegen hackers
Maandelijkse kost: € 0, zolang er niets gebeurt… 

Aanpassingen

Je bedrijf leeft en dan moet je website dat ook doen. Nieuwe teksten, optimalisatie, het toevoegen van nieuwe realisaties, nieuwe foto’s, openingsuren, noem maar op. Naarmate je bedrijf groeit en verandert, wil je mogelijk jouw website bijwerken of verbeteren om deze op één lijn te houden met je merk en bedrijfsdoelen. Ook dit brengt werk met zich mee. Bepaalde zaken kan je zeker zelf doen, daar is WordPress zeker gebruiksvriendelijk genoeg voor. Maar om onze klanten te ontlasten, voeren wij maandelijks tot 4 kleinere aanpassingen uit, inbegrepen in ons “Performantie & beveiliging” onderhoudscontract.

Wat? Veranderingen uitvoeren aan je website
Maandelijkse kost: afhankelijk van de aanpassingen. Reken op een uurprijs van € 50 – 75

SEO & SEA

Search Engine Optimization (SEO) en Search Engine Advertising (SEA) zijn twee cruciale aspecten van de online zichtbaarheid van uw website. SEO zorgt ervoor dat uw website gemakkelijk gevonden kan worden door zoekmachines, terwijl SEA zich richt op betaalde advertenties die uw site prominenter maken in de zoekresultaten. De kosten voor SEO en SEA kunnen sterk variëren, afhankelijk van uw doelen, de concurrentie in uw branche en de specifieke strategieën die u gebruikt. Bij Stormlabs weten we als geen ander welke strategie bij jouw bedrijf & doelstellingen past. Technisch gezien is het geen noodzakelijke kost om je website in goede conditie te houden, maar we vermelden het hier toch even. 

Wat? Gevonden worden in zoekmachines en bezoekers aantrekken
Maandelijkse kost: Varieert enorm. Een doorsnee SEO & SEA pakket kan maandelijks € 2000 kosten.

Hoewel het moeilijk is om een exacte maandelijkse kostenpost voor een website te bepalen vanwege de vele variabelen, kunnen we zeggen dat het beheren van een website een doorlopende investering is. Of je nu net begint met het bouwen van een website of op zoek bent naar manieren om je bestaande site te verbeteren, het is belangrijk om deze kosten in jouw budget te overwegen. Onthoud dat een goed onderhouden en geoptimaliseerde website op de lange termijn kan bijdragen aan de groei en het succes van jouw bedrijf of product. 

De absolute minimum investering voor het veilig in de lucht laten houden van een enkele WordPress site ligt daarom volgens ons op € 60 per maand.